Współcześnie na terenie Warszawy coraz popularniejsze stają się bary wietnamskie. Kuchnia wietnamska ma coraz więcej zwolenników, choć w dalszym ciągu jest nieco mniej powszechna niż dania chińskie czy japońskie. Co zdecydowanie powinno się wiedzieć odnośnie kuchni wietnamskiej? Jakie wietnamskie dania można zjeść w Warszawie? Artykuł został napisany dzięki uprzejmości baru wietnamskiego Orient Express z Warszawy.

Co warto wiedzieć o kuchni wietnamskiej?

Najistotniejszym czynnikiem, który definiuje kuchnię jest przede wszystkim położenie Wietnamu. Wietnam leży niedaleko linii brzegowej, a w dodatku jego nieduża odległość od rzek obfituje w wiele ryb i owoców morza. W Wietnamie uprawia się uprawiany jest ryż oraz liczne warzywa, dlatego dań wietnamskich. Niezwykle dużą popularnością cieszy się wołowina, pieprz oraz ostra papryczka, które znajdują się w większości potraw. Nie brakuje w nich także jajek czy makaronu. Kuchnia wietnamska uważana jest za jedną z najkorzystniejszych dla zdrowia azjatyckich diet – doskonale wypada pod tym względem też na świecie. Dania kuchni wietnamskiej spożywa się przy użyciu pałeczek.
ryby są podstawą kuchni wietnamskiej

Smaki Wietnamu – jak smakują wietnamskie potrawy?

W potrawach wietnamskich mocno przeplatają się dwa główne smaki – słony pochodzący od ryb i chętnie wykorzystywanego sosu sojowego oraz słodki, ponieważ do większości dań dodawane jest mleczko kokosowe. Większość dań wietnamskich jest wyjątkowo prosta. Najchętniej spożywane są rozgrzewające, aromatyczne zupy na bazie z wyrazistego wywaru. W potrawach wietnamskich nie brakuje też pozostałych trzech smaków – ostrego, gorzkiego i umami. Potrawy są prawdziwą, różnorodną ucztą dla kubków smakowych.
zupa wietnamska

Najczęściej wybierane potrawy wietnamskie

Wśród najpopularniejszych dań wietnamskich nie sposób nie wymienić przede wszystkim zupy Pho. Składa się ona z bogatego wywaru, a także własnoręcznie przygotowanego, specjalnego makaronu i dodatków. Zupa ma pozytywny, regenerujący wpływ na organizm. W restauracja serwowany jest Cao lau, które składa się z makaronu, wołowiny, kiełków i bulionu. W restauracji można zjeść również smaczne sajgonki – roladki z nadzieniem mięsno-warzywnym w papierze ryżowym smażone na oleju. Popularna jest Cha ca, która składa się ze smażonych kawałków ryby i przypraw. Jako przekąskę można zamówić Banh mi – bagietki wypełnione warzywami z mięsem.