Pierogi w Polsce są powszechnie znanym posiłkiem. Wiele z Was na pewno uważa, że to nasze oryginalne danie i w żadnym innym państwie go nie znajdziemy. W takim razie jesteście w błędzie ponieważ to jedzenie spotkamy w wielu innych państwach, ale wszędzie będzie w trochę innej formie. Czym odróżniają się polskie pierogi od gruzińskich chinkali albo hiszpańskiej empanady?

Artkuł został stworzony we współpracy z firmą Bacha – formierki do pierogów dla restauracji.

Jakie i z czym są polskie pierogi?

W Polsce jemy pierogi z nadzieniem na słodko i na słono. Często spotykane są pierogi z grzybami, ruskie lub słodkie z twarogiem albo jagodami. Takie słone lubimy jeść z podsmażoną cebulką lub skwarkami, te na słodko ze słodką śmietaną, jogurtem lub zwyczajnie posypane cukrem. Pierogi w Polsce zazwyczaj gotujemy we wrzątku, ale zdarzają się również takie smażone lub pieczone. Robienie pierogów samodzielnie jest przeważnie czynnością zabierającą sporo czasu dlatego wszędzie tam, gdzie konieczne jest wyprodukowanie ich w dużych ilościach, przydatne będą gastronomiczne maszyny do pierogów. 

Pierogi na świecie

Indie posiadają trójkątne pierogi, o nazwie samos. Są one wysmażane na głębokim tłuszczu i można je kupić w Azji i niektórych rejonach Afryki, a podawane są z dodatkiem sosu miętowego.

Tak naprawdę to Chiny są krajem, z którego przywędrowały do nas pierogi. Tam potrawa ta nazywa się wonton i zazwyczaj podawana jest jako dodatek w zupie. Najczęściej nadzienie przyrządza się z mielonego mięsa wieprzowego, krewetek lub ostryg, z dodatkiem oleju sezamowego oraz sosu sojowego.

We włoskiej kuchni znajdziemy kilka różnych rodzajów pierogów. Zaczynając od pierożków ravioli, które nadziewane są warzywami, serem a czasem i mięsem, przez tortellini, które w standardowej formie będą z farszem z cielęciny albo wieprzowiny, aż po agnolotti, które zjemy w rejonach Piemontu i będą wypełnione pieczoną wołowiną z warzywami.

Ostatnio bardzo popularne są dania gruzińskie, a wraz z nimi pierożki chinkali. Są to większe niż znamy kołduny, które są wypełnione zupą. Na początku należy wypić ją z wnętrza, a potem skonsumować resztę pieroga.

Pierogi zjemy także w Hiszpanii pod nazwą empanada. Są one smażone, a farsz jest albo mięsny, albo warzywny. Ciasto takich pierogów jest różne w zależności od regionu.

Na wschodzie Polski zjemy też białoruską i litewską odmianę tej potrawy czyli kołduny.

Przygotowywanie pierogów

Podstawowymi produktami na ciasto do pierogów będzie mąka i woda. Niektórzy dodają do niego też jajko, inni twierdzą, że jest to powodem tego, że ciasto staje się twarde, i tego nie dodają. Ciasto na pierogi koniecznie musi być bardzo dobrze wyrobione, sprawi to, że stanie się elastyczne a potem nie będziemy mieli problemu z rozpadaniem się ani w trakcie lepienia, ani w trakcie gotowania.

Zrobione ciasto trzeba rozwałkować, a potem wykrawać z niego owale, do których należy nałożyć farsz i złożyć na pół i zalepić. Istotne jest aby doskonale skleić ciasto, aby przez przypadek pieróg nie rozpadł się w trakcie gotowania. Tak samo wałkowanie jak i lepienie można wykonywać samodzielnie, ale istnieją też specjalne formierki do pierogów. Niewielkie formierki spokojnie można używać w mieszkaniu, te większe gastronomiczne maszyny do pierogów raczej widuje się w restauracjach lub pozostałych miejscach robiących ogromne ilości pierogów.