Kuchnia azjatycka stała się bardzo popularna na całym świecie. Zachwyca ona niepowtarzalnym aromatem oraz smakiem potraw. Dbałość o każdy szczegół oraz estetyczny sposób podania zwiększają atrakcyjność i smakowitość dań. Kuchnia chińska, japońska, wietnamska oraz tajska w głównej mierze opierają się na ryżu, warzywach, owocach morza, a także na mięsie. Najbardziej popularne potrawy stanowią zupy z makaronem lub ryżem, pierożki, czy też dania mięsne z ryżem i warzywami. Charakterystyczną cechą kuchni azjatyckiej jest krótki czas gotowania, dzięki czemu potrawy nie tracą wartości odżywczych. W kuchni azjatyckiej zazwyczaj nie używa się wyrobów mlecznych. Wyjątkiem są Indie, których kuchnia różni się od sztuki kulinarnej Dalekiego Wschodu. W kuchni indyjskiej stosuje się mleko oraz jego przetwory, jest też w dużej mierze kuchnią wegetariańską, gdyż większość mieszkańców Indii nie je mięsa z powodów religijnych.

Kuchnia tajska uznawana jest za najbardziej aromatyczną oraz najostrzejszą wśród kuchni azjatyckich. Wpływ na obecny wygląd kuchni tajskiej miały głównie kuchnia chińska oraz indyjska. Jest to zauważalne w rodzaju przygotowywanych dań oraz sposobie ich wykonania. W kuchni tajskiej wiele zależy od preferencji kucharza. Bardzo ważne jest wykorzystanie lokalnych składników. Dzięki temu tajskie dania wyróżniają się na tle innych potraw kuchni azjatyckiej. 

Kuchnia japońska silnie związana jest natomiast z morzem oraz ryżem. Podstawą diety są ryby, ryż, owoce morza oraz wodorosty. Dania są niezwykle proste do zrobienia. Najczęściej stosuje się gotowanie lub smażenie w głębokim tłuszczu. Cechą kuchni japońskiej są łagodne przyprawy, które nie zmieniają smaku potraw, surowe jedzenie lub przygotowywane szybko oraz mała ilość tłuszczu. 

W kuchni chińskiej przeważają dania mięsne, głównie z kurczakiem lub wieprzowiną. Typowe chińskie jedzenie podaje się w formie wielu dań w małych miseczkach, zaś zupę podaje się na koniec posiłku. Charakterystyczną cechę chińskiej kuchni jest kontrastowe połączenie smaków, które komponuje się zgodnie z zasadą 5 przemian. 

Bar wietnamski – czego możemy się spodziewać?

Kuchnia wietnamska uważana jest za jedną z bardziej interesujących, ale i zdrowych kuchni w Azji. Na jej kształtowanie wpływ miała kuchnia chińska, indyjska, a także francuska. Wszystko dzięki francuskim kolonizatorom, którzy pozostawili po sobie elementy swojej kultury w najdalszych zakątkach. Kuchnia wietnamska od chińskiej pożyczyła sposób jedzenia oraz niektóre metody przyrządzania a od francuskiej miłość do bagietek, natomiast od indyjskiej wiele wegetariańskich przepisów.’

Niezależnie od tego, czy mamy ochotę na azjatyckie sajgonki, kurczaka, wołowinę czy różnego rodzaju desery, z pewnością warto odwiedzić restaurację z kuchnią azjatycką w Warszawie. Obecnie na całym świecie znaleźć można przybytki, które oferują kuchnię tworzoną przez rodowitych Wietnamczyków z najwyższej jakości świeżymi warzywami, kawałkami kurczaka oraz innymi składnikami, jakie oferuje każda wietnamska kuchnia. 

Mamy do czynienia z kuchnią nad wyraz interesującą i różnorodną, która może być świetną odmianą codziennego jedzenia – odpowiednie przyrządzenie wołowiny, kurczaka czy wieprzowiny oraz dobranie odpowiedniego wachlarza warzyw, przypraw może odpowiadać za ogromne cuda smakowe i zapachowe. Warto zatem spróbować kuchni wietnamskiej i cieszyć się jej niewątpliwym urokiem oraz walorami, których nie zaznamy w przypadku żadnej innej azjatyckiej.