Wędzenie to wielowiekowa metoda, dzięki której możemy nadać przetworom mięsnym oraz rybom, wyjątkowego smaku i aromatu. Przetwory wędzone są także idealnym sposobem na zdrowy, smaczny a przede wszystkim pozbawiony konserwantów posiłek. W jaki sposób dobrze zorganizować wędzenie potraw oraz w jakiej temperaturze powinno się wędzić wybrane produkty?

Mięso

Wędzenie przetworów mięsnych może odbywać się dwoma metodami – na zimno albo na ciepło. Każdą z tych metod różni się od siebie w pierwszej kolejności temperaturą. W zależności od wybranej przez nas metody, powinniśmy:

  • decydując się na metodę wędzenia na ciepło, decydujemy się na skrócony czas realizacji. Wędzenie dymem na ciepło trwa bowiem od pół godziny do max dwóch godzin zegarowych i przebiega w temperaturze od około 22 do maksymalnie 45 stopni celsjusza.
  • wybierając metodę wędzenia na zimno, musimy być przygotowani na bardziej złożony proces, aniżeli przy metodzie wędzenia na gorąco. Wędzenie na zimno ma miejsce w temperaturze od 10 do maksymalnie 30 stopni. Proces wędzenia na zimno wymaga również więcej czasu, gdyż ta metoda wędzenia może przeciągnąć się nawet kilka dni.

Każdy z wymienionych wyżej procesów powinien być także przeprowadzony w prawidłowej wilgotności.

Ryby

Wędzone ryby są przysmakiem serwowanym nie tylko w terenach nadmorskich. Wiele ludzi decyduje się na wędzenie ryb w przydomowych wędzarniach. Proces wędzenia ryb jest niezwykle podobny, do wcześniej opisanego wędzenia przetworów pochodzenia mięsnego. Spoosby również są dwa: na zimno i na ciepło. Podczas wędzenia na zimno, powinniśmy pamiętać, by temperatura podczas wszystkich etapów nie nie była wyższa niż 44-55 stopni. To prawidłowa temperatura, dzięki której uzyskamy oczekiwany efekt.

W jaki sposób zbudować własną wędzarnie

Wykonanie przydomowej wędzarni jest zaskakująco banalne. Należy przygotować przede wszystkim drewno, którego mamy zamiar użyć w celu wędzenia produktów. Sposobów na przygotowanie wędzarni istnieje wiele, dobór odpowiedniej zależy od tego, jak mamy zamiar wędzić oraz jaki budżet chcemy przeznaczyć na jej przygotowanie. Kluczowym elementem będą drzwiczki do wędzarni, które mają ogromne znaczenie w procesie utrzymania odpowiedniej temperatury oraz odpowiedniej ilości dymu.