W dzisiejszych czasach na każdej ulicy zobaczymy pizzerię. Pizzerie są we wszystkich, małych i dużych miejscowościach, więcej jest włoskich restauracji, aniżeli takich z polskimi daniami. Jednak czy w każdej robiona jest dobra pizza? Czy znalezienie perfekcyjnej pizzy jest łatwe? Co takiego sprawia, że pizza jest uznawana za dobrą?

Najważniejsze jest ciasto na pizzę

Pewnie każdy jest świadom tego, że wyodrębniamy dwa typy ciast do pizzy – cienkie i grube. Spód cienki jest charakterystyczny dla wzorowych włoskich pizz. Ciasto grube przywodzi na myśl amerykańskie pizze z podwójnym serem. Obydwa mają swój urok i swoich zwolenników. Jedyne ciasto do pizzy, które nie przypada do gustu nikomu, to takie o konsystencji ciągnącej się podeszwy laczka. Takiego ciasta nikt nie chce zjeść w żadnej pizzeri.

Po wtóre – sos pomidorowy

Sos pomidorowy to jest kolejny bardzo decydujący składnik pizzy. Na pewno mogliście spotkać się z daniem, które miało go tak mało, że nie chciało się tego spożywać, bo było wyraźnie zbyt suche. Najlepiej gdyby sos był przygotowany samodzielnie w pizzeri. Powinien być gęsty, tak aby nie spływał z ciasta. Wiedzcie, że oryginalne włoskie sosy są pełne ziół takich jak bazylia i oregano, zawierają także czosnek i oliwę z oliwek. Nie można dodać go niewiele, bowiem wtedy danie będzie zbyt suche, ale nie należy też dodawać go zbyt wiele, żeby ciasto nie opadło.

Wszystko o dodatkach do pizzy

Jak wiele ludzi, tyle ulubionych kombinacji pizzy. W pizzeriach, takich jak np. Coffee Time – najlepsza pizza w Kościerzynie, wielokrotnie zobaczymy bardzo dużo różnych opcji tej potrawy. Można dodać na nią każdy możliwy składnik, zaczynając od tradycyjnej pizzy capriciosy, przez takie z każdym rodzajem mięsa, podwójnym serem i nachosami. Przecież pizza ma nam pasować, a nie być typowo włoska. 
Coraz więcej pizzeri stawia na niesztampowe i jakościowe produkty. W dawnych czasach pizza z rukolą była niespotykana, teraz kupisz ją nawet w małych miejscowościach, na przykład w Kościerzynie.
Jest jeszcze jeden składnik, który prowadzi do kłótni, a jest to oczywiście sos na pizzę. Jesteśmy przyzwyczajeni do zajadania się pizzą z sosem czosnkowym albo ketchupem. I nie ma w tym nic dziwnego. Nie bądźmy zdziwieni, że włoskie pizzerie zaserwują nam do tego dania oliwę z oliwek. Przecież każda pizza jest inna, a Polak nigdy nie będzie Włochem, choćby wszystkie lokale będą serwowały makarony i pizze. 
Reasumując, nie ma pizzy doskonałej. Jeden powie, że dla niego będzie to tradycyjna pizza włoska na cienkim cieście, sosem pomidorowym i rukolą, dodatkowo polana oliwą z oliwek, a dla innej osoby będzie to grube ciasto z boczkiem, ananasem i podwójnym serem, a na to duża ilość sosu czosnkowego. Istotne jest znalezienie pizzeri, która spełni nasze oczekiwania, a taka na pewno jest w Kościerzynie.